Τεχνικός Αρτοποιός ? Ζαχαροπλαστικής

Τεχνικός Αρτοποιός ? Ζαχαροπλαστικής

Πληροφορίες Ειδικότητας

Επαγγελματικό Περίγραμμα Ειδικότητας

 

Ο κλάδος της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς πυλώνες της βιομηχανίας τροφίμων. Το ψωμί αποτελεί βασικό συνοδευτικό κάθε γεύματος, ενώ το επιδόρπιο έρχεται να ολοκληρώσει το καθημερινό μας μενού με γευστικό τρόπο. Ο θεμελιώδης ρόλος των αρτο-ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες έχει επιβάλει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, αυξάνοντας σημαντικά τόσο τη ζήτηση, όσο και τις οικονομικές απολαβές του κλάδου. Εκτός της κλασικής αρτο-ζαχαροπλαστικής, που προσφέρει πληθώρα θέσεων εργασίας σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εταιρείες catering κ.ά., ένας εξειδικευμένος Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλάστης έχει τη δυνατότητα να εργασθεί και στην τουριστική βιομηχανία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

 

 

Τομείς Απασχόλησης

 

Οι Aρτοποιοί-ζαχαροπλάστες εργάζονται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε απασχολούνται ως υπάλληλοι σε άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας ή του ξενοδοχειακού- τουριστικού τομέα, είτε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων του λιανικού εμπορίου. Όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας ?ζαχαροπλαστικής, προσφέρει απασχόληση σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων καθώς και σε συγγενικά επαγγέλματα (όπως παραγωγούς και προμηθευτές πρώτων υλών, μηχανημάτων, αλευροβιομηχανίες κ.λ.π.) που προσδίδουν στην ελληνική οικονομία κατά το μερίδιο που της αναλογεί, μια ισχυρή δυναμική ανεξαρτησίας και αυτάρκειας.

 

 

Σύντομη Περιγραφή Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων (Προφίλ Επαγγέλματος)

 

Το επάγγελμα του Aρτοποιού-ζαχαροπλάστη ως δραστηριότητα αφορά στην παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας Και ζαχαροπλαστικής κάθε είδους. Ο Aρτοποιός-ζαχαροπλάστης παράγει προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής κάθε είδους, επεξεργάζεται τις βασικές πρώτες ύλες και τα απαραίτητα συστατικά (αλεύρι, βούτυρα, ζάχαρη, ζύμη, νερό, κτλ.), παράγει διάφορες ζύμες και μίγματα κρέμες κλπ. ανάλογα με τα προϊόντα που προετοιμάζονται, πλάθει τη ζύμη και ψήνει τα προϊόντα, όπως και τα φαγητά, γλυκά, των οποίων το ψήσιμο αναλαμβάνει το αρτοποιείο, παράγει ψωμί κανονικής ζύμης και άλλων προϊόντων αρτοποιίας, ασχολείται με τη διακόσμηση των σκευασμάτων και την παραγωγή της γαρνιτούρας τους, είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και απλή επισκευή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού ψησίματος, είναι αρμόδιος για την αποθήκευση και συντήρηση των πρώτων υλών, καθώς και για την αποθήκευση και πώληση των προϊόντων. Στο επάγγελμα του αρτοποιού δεν εντοπίζονται ειδικότητες ή εξειδικεύσεις, όπως σε κάποιες περιπτώσεις στο επάγγελμα του ζαχαροπλάστη. Εξειδίκευση σε παραδοσιακά γλυκά κ.λπ.

 

 

Επαγγελματικά Καθήκοντα

 

Τα καθήκοντα που θα κληθούν να αναλάβουν οι απόφοιτοι των σχολών είναι τα παρακάτω:

  • Αρτοποιός – Ζαχαροπλάστης
  • Επιχειρηματίας
  • Στέλεχος υπάρχουσας βιοτεχνικής μονάδα
  • Στέλεχος στη βιομηχανία τροφίμων
  • Υπεύθυνος ομάδας παραγωγής
  • Υπεύθυνος εργαστηρίου δοκιμών και παραγωγής δειγμάτων
  • Στέλεχος αλυσίδας καταστημάτων (αρτοποιείων)
  • Στέλεχος στη βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών
  • Υπεύθυνος εργαστηρίου δοκιμών πρώτων υλών
  • Υπεύθυνος προώθησης πρώτων και βοηθητικών υλών
  • Στέλεχος αλυσίδων πολυκαταστημάτων
  • Υπεύθυνος εργαστηρίου παραγωγής
  • Υπεύθυνος προγραμματισμού παραγωγής
  • Υπεύθυνος προμηθειών

 

Τα καθήκοντα που θα κληθούν να αναλάβουν οι απόφοιτοι των σχολών είναι τα παρακάτω:

  • Επιλογή και πρακτικός ποιοτικός έλεγχος πρώτων και βοηθητικών υλών και προμήθειά τους.
  • Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος των προϊόντων.
  • Προβολή και διάθεση των προϊόντων.

 

Επίσης τα στελέχη αυτά θα πρέπει να είναι σε θέση να προβαίνουν σε:

  • Βελτίωση των ήδη παραγομένων προϊόντων.
  • Σχεδιασμό και παραγωγή νέων προϊόντων.
  • Αξιολόγηση από οικονομικής πλευράς των προϊόντων, ανάλυση των στοιχεί-ων του κόστους και προσδιορισμός της τιμής πώλησης.
  • Προγραμματισμό της παραγωγής και αξιοποίηση των οικονομιών κλίμακας.

 

 

Πρόγραμμα Σπουδών (Link)

Οδηγός Σπουδών (Link)